Drøbak Montessori Ungdomsskole
Skolen vår
Vi kaller skolen vår for et lite samfunn og for at dette lille samfunnet skal gå rundt, har vi flere oppgaver som elevene selv utfører. Disse oppgavene handler om å holde skolen vår ren og å skaffe inntekter til fellesskapet vårt, det er dette vi kaller mikroøkonomier. På skolen har vi mikroøkonomier som hønsehold, padel, skolehage, smykkeproduksjon, kafedrift, båtopplag, marinnyttehage og andre ting vi produserer. Det er elevene selv som sørger for at mikroøkonomiene går rundt, ved å hjelpe til med å produsere, stelle dyr og planter, og komme med egne ideer til nye ting vi kan lage.
Vi på Montessori har også community work som vi gjør hver torsdag. I løpet av community work hjelper elevene enten med å rydde og vedlikeholde skolen, eller arbeide med sin egen mikroøkonomi. Slik lærer de å ta vare på skolen og de får erfaring med praktisk arbeid, noe vi verdsetter veldig høyt. Vi vet at ikke alle lærer på samme måte, og dette gir elevene muligheten til å finne ut hvordan de lærer best. Vi tilbyr flere typer praktisk arbeid, som snekring og arbeid i skolehagen, som et alternativ til vanlig undervisning. På denne måten får elevene både teoretisk kunnskap og nyttig erfaring i samarbeid, ansvar og praktiske ferdigheter. Gjennom vårt lille samfunn får de utvikle seg på sin egen måte, i en skolehverdag fylt med både læring og skaperglede.
Montessori pedagogikken
Montessoripedagogikken er en undervisningsmetode skapt av Maria Montessori (1870–1952), en italiensk lege og pedagog. Hun mente at barn lærer best når de får muligheten til å utforske og oppdage på egen hånd og i deres eget tempo, det er derfor ikke like mye fokus på klasser og trinn. Montessori-pedagogikken handler derfor mye om at barna er nysgjerrige av natur og derfor skal få friheten til å jobbe med de tingene som de synes er interessante.
På en Montessorskole har man materieller, det er konkrete materialer som gjør at man kan lære seg ting som alfabetet og regning på en praktisk måte. Lærerne fungerer som veiledere og hjelper barna å planlegge dagen sin, slik at de får gjort det de skal. På denne måten lærer barna å bli selvstendig og ansvarlig, og forbedrer dermed barna på voksenlivet. Samarbeid og respekt er noen andre viktige ord på en Montessoriskole, man jobber mye i grupper og lærer å respektere og akseptere andre.
Montessori-metoden ble i utgangspunktet utviklet fordi Montessori mente at den vanlige læringsmetoden var utdatert, ettersom den var skapt for slaver og fabrikkarbeidere. Hun startet med å utdanne funksjonshemmede barn, men oppdaget fort at metoden fungerte veldig godt for andre barn også. I dag er Montessoripedagogikken utbredt over hele verden og mange barn lærer mye bedre enn de ville gjort på en vanlig skole.